Historie: de Wagenschuur

Ons gebouw is met recht een bijzonder pand: het is een gemeentelijk monument uit 1941 van bijna 1.000 m2. Veel mensen uit Driebergen kennen het als de locatie van taxibedrijf Hoek (vandaar onze naam: CultuurHoek!), met benzinestation en autowasstraat. Bij de verbouwing houden we in overleg met de gemeente rekening met de historie van het pand, zodat het zijn oude glorie terugkrijgt, met toevoeging van moderne details op plekken waar dit nodig en mogelijk is. 

 

Renovatie met behoud historie

Bij de renovatie van de Wagenschuur tot Cultuurcentrum hebben we de niet-originele roldeuren en puien vervangen voor meer passende glazen puien die zorgen voor meer licht en daardoor wordt het geschikter als cultuurcentrum. De karakteristieke stalraampjes en deuren zijn behouden en worden gerestaureerd. Het imposante dak blijft ook van binnen goed zichtbaar. Ook andere historische details, zoals de voederbakken voor de paarden, hooiluiken, de ijzeren rails van de schuifdeuren, integreren we in de verbouwing. Voor meer lichtinval voor de ateliers op de eerste verdieping hebben we diverse dakramen in het dak geïntegreerd, zonder de kwaliteit van het immense dak aan te tasten. Daarnaast hebben we de hooiluiken open gezet en er ramen ingezet. Dit zal ook voor de staldeuren beneden gebeuren. Daardoor krijgt het gebouw een vriendelijker uitstraling gekregen. 

De wasstraat is begin 2018 gesloopt, waardoor het monumentale gebouw nu geheel vrijstaand is. 

 

 

Familie Hoek en Van den Brink

De voormalige veestal en wagenschuur (Engweg 14) is in 1941 gebouwd door P.A. Ebeling, architect uit Zeist in samenwerking met H.E. van Amerongen op de plaats van een houten noodstal uit 1940 en koetshuis uit 1926. Het gebouw was in eigendom van boer Hoek die met koetsjes mensen rondreed door de mooie omgeving en brandstoffen vervoerde. Dit onderdeel van het bedrijf bloeide zo, dat de wagenschuur in 1954 is omgebouwd tot autogarage. Ook kwam er een benzinestation en taxicentrale. In 1965 en 1966 vonden uitbreidingen en wijzigingen plaats van het complex. Met name door zijn omvang en grote samengestelde overkapping springt het pand in het oog. De hoge zolders met hooiluiken en hijsbalken waren oorspronkelijk in gebruik als hooiopslag voor de paarden van de stalhouderij. De oorspronkelijke inrijdeuren zijn in 1971 voor het merendeel vervangen door stalen roldeuren of andere puien.
Het bedrijf is later overgenomen door de familie van den Brink. Enkele jaren geleden is het bedrijf uitgekocht, vanwege de potentieel gevaarlijke LPG-tanks. In 2017 nam de Stichting Cultuurcentrum Driebergen het pand over van de gemeente. Het terrein, bestaande uit diverse gebouwen, zal worden verkocht aan een projectontwikkelaar die er diverse huizen zal bouwen.