2 maart 2020

27-3 Opening expositie Nocturnes

Foto Nocturne, Anton Havelaar

Op vrijdag 27 maart om 20.00 uur vindt de speciale aftrap plaats van een bijzondere expositie Nocturnes, foto’s op groot formaat van Anton Havelaar.

De expositie wordt geopend door de pianist Hans van Ham die de compositie Nocturne van Anton Havelaar zal spelen, onder begeleiding van een speciaal voor deze expositie gemaakt slide-show. Het pianospel duurt 7 minuten; de opening duurt tot 22 uur.

Een fotograaf kan ons op een andere manier laten kijken naar bekende dingen. Het nieuwe, verrassende, zit niet in de onderwerpen zelf maar in de manier waarop hij de onderwerpen laat zien. 

“Mijn manier, als fotograaf, om de ons omringende wereld op een andere manier te laten zien, is de keuze om die wereld opnieuw te gaan vastleggen na zonsondergang. De natuur, of datgene wat we in Nederland als natuur beschouwen, is al lang een van mijn favoriete onderwerpen. Toen ik voor het eerst ons alomtegenwoordige kunstlicht daarbij betrok, ging een wereld voor me open. Niet meteen, want die wereld geeft zich niet makkelijk prijs. Eerst moeten je ogen wennen aan het weinige licht. Dan begint het zoeken. Uiteindelijk vang je de beelden alleen met veel geduld en met soms zeer lange sluitertijden. Dat bevalt me. De rust en de traagheid vormen een welkom tegenwicht tegen de haast  van de snelle technologische wereld waarin we verzeild zijn geraakt.”

                                                                                                          Anton Havelaar