Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Kinderen van de Haagse School

28 februari om 10:00 - 12:00

€16,50

Kunstlezing door Marina Marijnen over De Kinderen van de Haagse School, expositie die van 16 december tot 24 mei te zien is in het Panorama Mesdag in Den Haag. Kunsthistorica Marina vertelt boeiende achtergrondverhalen over het tentoongestelde werk.

In Panorama Mesdag wordt deze winter de leefwereld van 19 e  -eeuwse kinderen belicht, zoals bezien door de ogen van de leden van de Haagse school. Getuige het bijwerk in de portretten die hun vaders van hen maakten, hadden de spruiten van deze schilders het heel wat beter dan hun arme generatiegenoten. De werkende jeugd werd niet zoet spelend of musicerend geportretteerd. Zij werden vereeuwigd als meid, boerenknechtje of begeleider van ezelritjes op het strand, dat er in
werken van Isaac Israëls lieflijker uitziet dan de werkelijkheid.

De lieflijke portretten van hun eigen kroost waren niet voor de markt gemaakt. Scènes uit het alledaagse leven van arme landarbeiders, vissers en hun kinderen verkochten wegens de emotionele -in onze ogen wat melodramatische- lading goed. Ook al leerden wij op de Middelbare School dat het Kinderwetje van Van Houten verandering in de regels rond kinderarbeid bracht: de realiteit was evenwel anders. De wet bepaalde alleen dat kinderen ouder dan 12 jaar moesten zijn om in een fabriek te werken, over ander werk ging het niet.

Informatie en aanmelden: www.uitdekunstmarina.nl

Gegevens

Datum:
28 februari
Tijd:
10:00 - 12:00
Kosten:
€16,50
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:

Organisator

Marina Marijnen
Telefoon
0343-561234
Bekijk de site van Organisator