Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Overzichtstentoonstelling en muziekuitvoering Anton Havelaar

13 april om 12:00 - 14 april om 17:00

Onder de naam Solo presenteert fotograaf (en componist) Anton Havelaar een overzicht van 20 jaar fotografie in de Expositiezaal. Op zondag 14 april om 15:00 voert pianist Hans van Ham in de Theaterzaal het meest recente werk van Anton op: Solo for piano and Slides voor piano en lichtbeelden.

Anton Havelaar is die zonderlinge figuur die in zijn eentje in het donker rondscharrelt tussen sportvelden en snelwegen, in verwondering over de schoonheid van wat zich alleen toont aan wie het geduld heeft om zijn ogen te laten wennen aan het zwakke kunstlicht. Zo ontstond de serie Nocturnes.

Anton werkt steeds langere tijd aan een project, dat gebaseerd is op een concept waarbinnen hij zijn intuïtie de ruimte probeer te geven. Soms gaat het om mensen, vaker nog om het landschap; maar ook daarin speelt de mens een belangrijke rol op de achtergrond. Deze overzichtstentoonstelling laat naast Nocturnes foto’s zien uit de volgende series:

  • MensenOpPlekken (nominatie Photo Academy Award) laat het onvermogen zien van mensen om te ontsnappen aan hun schijnbaar zelfopgelegde beperkingen.
  • Winterbomen, gefotografeerd op een plek waar mensen ‘s zomers zonnebaden en zwemmen, maar deze serie ontstond bij slecht weer in de winter.
  • Tijdelijke landschappen toont fascinatie voor de schoonheid van landschappen die maar heel kort bestaan tijdens grote infrastructurele projecten (met name de verbreding van de A2)
  • De Ziel van de Zuidas (opdracht Amsterdams Fonds voor de Kunst) laat niet de snelle, moderne financiële wereld zien, maar juist datgene wat zich om de hoek afspeelt op een kleinere, menselijke maat.
  • Jessurunkamp, van militair terrein naar Nieuwe Natuur: verlaten en vervallen gebouwen, sloop, afvoer en tenslotte het inrichten van ‘nieuwe natuur’.

 

Anton: ‘Misschien ben ik wel fotograaf geworden omdat ik van nature de wereld en de mensen eerder van een afstandje bekijk dan er deel van uit te maken. Mijn werk komt niet zozeer tot stand op de grote snelweg van het leven, maar eerder door rond te scharrelen achter de hoge geluidswal ernaast.’ Zijn meest recente werk is het stuk Solo for piano and Slides, voor piano en lichtbeelden.

Anton is niet alleen fotograaf maar ook componist. Zijn muziek – voor allerlei bezettingen van symfonieorkest tot klarinet solo – is gespeeld op podia in diverse landen. Het thema van Solo for piano and Slides is ‘alleenheid’, en gaat zowel over eenzaamheid als over de zelf verkozen afzondering van de kunstenaar om zijn creativiteit de vrije loop te kunnen laten.

 

Zaterdag 13 april en zo 14 april van 12:00 tot 17:00 uur een overzicht van 20 jaar fotografie in de Expositiezaal.

Solo for piano and slides is op zondag 14 april het start om 15.00 uur in de theaterzaal.

Entree: gratis

Gegevens

Begin:
13 april om 12:00
Einde:
14 april om 17:00
Serie:
Evenement Categorie:

Locatie

CultuurHoek