5 maart 2024

De CultuurHoek heeft eindelijk een huismeester, Petra van Gelder.

Huismeester Petra van Gelder

Ik sta in de verlaten foyer van de CultuurHoek. Niets herinnert aan de kunstlezing die een uur geleden was afgelopen. Tafels schoon, vaatwasser gevuld en niet ter zake doende paperassen verdwenen. Waarschijnlijk de verdienste van het barteam. Want zo hebben alle teams binnen de CultuurHoek hun taken en, waar nodig, onderling overleg. En dat brengt me bij de vraag: welke aanvulling kan onze net aangestelde huismeester leveren?

Petra van Gelder, die breed lachend de foyer binnen stapt, zal mij nog geen volledig antwoord op deze vraag kunnen geven. Logisch: zij moet haar acht uur per week als huismeester nog beginnen.

Petra spreidt de armen “Eerst maar eens kennismaken en oriënteren.” Ze gaat er met open vizier en flexibel in. “Maar er zijn nu al werkzaamheden waar ik mee aan de slag kan”.

Hoe kan het ook anders. De vrijwilligers, atelierhouders en bestuur hebben lang uitgekeken naar de komst van een huismeester. Steeds meer maatschappelijke, kunstzinnige en culturele clubs gebruiken de theater- of expozaal. Voor het zaal- en expoteam veel werk om, naast alle intakes en boekingen die zij doen, ook de gebruikers te ontvangen en wegwijs te maken. En nu kunnen zij hiervoor terugvallen op onze huismeester, die notabene drie minuten van de CultuurHoek woont. Wat een luxe! Vrijwilliger en atelierhouder Heidi, die de algemene agenda beheert, doet ook de voorraad en inkoop van de bar. Met plezier, maar ook dat is een terugkerende taak die tijd en aandacht vraagt. Petra heeft nieuws “Ik heb al een afspraak met Heidi om taken over te nemen”.

En eindelijk kan de CultuurHoek binnenkort een ochtend of middag de deur openen voor bezoekers die vrijblijvend komen informeren of rondkijken.

Petra kijkt ernaar uit om deel van een culturele organisatie te worden. De horeca, de zorg en, al jarenlang en nog steeds, als probleemoplosser in de financiële sector is een mooi divers pakket aan werkervaring. Daar heb je als huismeester alleen maar profijt van. “Vanaf april pak ik een aantal dingen op en verder gaan we zien waar behoefte aan is. Het is spannend om langzaam in de organisatie te groeien.” Een brede lach die we hopelijk nog vaak zullen zien in de CultuurHoek. En graag in een volle foyer. Welkom Petra!