23 augustus 2023

Ik kijk nog steeds in blijde verbazing om me heen

Voorzitter Hans Waaldijk zet de deur van de CultuurHoek wagenwijd open op 3 september a.s.

Hans Waaldijk is sinds eind juni 2023 voorzitter van Vereniging De CultuurHoek en in het kader van de openingsfestiviteiten van 2 en 3 september praten we met hem over de CultuurHoek en zijn rol daar.

“Het zal 2016 zijn geweest dat ik voor het eerst hoorde over de CultuurHoek. Het was toen alleen nog maar een plan van de kunstenaars in het voormalige gemeentehuis, samen met de Eurowinkel die daar toen ook was gevestigd. De Eurowinkel kreeg een fantastische locatie aan de Oranjelaan aangeboden en gelukkig ook maar want achteraf had die er nooit bij gepast in deze vroegere wagenschuur van Hoek.”

Hans heeft veel ervaring in de lokale politiek als gemeenteraadslid en later als wethouder en is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de CultuurHoek en de ingrijpende verbouwing die door de kunstenaars, creatieven en vrijwilligers eigenhandig werd uitgevoerd.

“Ik was net wethouder toen ik zag hoe het gebouw vorm kreeg. De ateliers waren al ingetimmerd en de indeling gereed. Ik ontmoette de mensen en voelde hun bezieling en enthousiasme. Toen kon ik me ook voorstellen wat het kon worden.  Bij een eerste bezoek aan het gebouw had ik nog geen beeld wat je ermee zou kunnen, toen ik de duiven zag zitten en me afvroeg hoeveel werk het was om er iets van te maken.”

De CultuurHoek is een plek waar atelierhouders werken aan verschillende vormen van creativiteit en heel trots zijn op hun gebouw en de verbinding die ze ermee hebben. Ze heten graag dorpsgenoten welkom voor heel veel culturele activiteiten zoals de arthouse films, de Open Podiumdagen en de schitterende exposities. Bovendien ziet het er nu – ook aan de buitenkant – prachtig uit waardoor het stapjes voor stapje steeds meer een onderdeel wordt van het dorp.

“Door het verder ontwikkelen van de programmering kan de CultuurHoek steeds verder wortelen in de lokale samenleving. Aansprekende culturele activiteiten voor jong en oud zal steeds meer mensen naar de CultuurHoek trekken. Ook actieve contacten met het Driebergse verenigingsleven en de middenstand kan de bekendheid vergroten. Je moet het met elkaar doen: het collectief van de kunstenaars aangevuld met een enorme groep vrijwilligers die samen de kern vormen van de CultuurHoek.”

“Door corona komen we nu pas aan de opening toe”, vertelt Hans, “maar dat heeft ons wel de kans gegeven de CultuurHoek rustig te laten groeien. En nu zijn we klaar voor volgende stappen. Daar gaan de CultuurHoekers de komende periode met elkaar verder over nadenken. De locatie van de CultuurHoek is prachtig en de culturele kleur en diversiteit maakt nieuwsgierig. Op de Open Dag van 3 september laten we de Driebergse bevolking graag zien wat er allemaal te doen is in De CultuurHoek en kunnen de bezoekers de sfeer opsnuiven, demo’s en workshops meemaken of genieten van ‘The Best of the Open Podium’. De opening van CultuurHoek is ook een opening van het culturele seizoen. Misschien moeten we dat in het vervolg wel ieder jaar doen, samen met de middenstand en het verenigingsleven bijvoorbeeld.”

Ook het fysieke gebouw heeft aandacht nodig volgens Hans. Het dak moet verbeterd worden en met zonnepanelen verduurzaamd worden. Dat wordt best nog wel een grote klus. Maar daar gaat de CultuurHoek mee aan de slag. Genoeg mooie plannen voor de nabije toekomst dus.

Tot slot zegt Hans: “Ik heb er veel zin in en kijk nog steeds in blijde verbazing om me heen naar wat zich hier allemaal afspeelt en ontwikkelt. Het geeft mij in ieder geval veel energie om daar als voorzitter een steentje aan te kunnen bijdragen. Ik zet de deur van de CultuurHoek op 3 september graag wagenwijd open om vol trots de Driebergse bevolking te ontvangen.”

Mieke Kreunen, communicatiecommissie CultuurHoek