18 mei 2018

In the picture: vrijwillig aannemer Peter Kattevilder

Vrijwillig aannemer Peter Kattevilder aan het werk

Vrijwillig aannemer Peter Kattevilder aan het werk, Foto Robert Zwart

Profi’s op de bouwplaats

We kunnen niet zonder ze: de professionals die ons met raad en daad bijstaan. Neem bijvoorbeeld:

Aannemer Peter Kattevilder

 Aannemer en bouwkundig adviseur Peter Kattevilder is vanaf het begin als vrijwilliger betrokken bij de CultuurHoek. Het eerste contact ontstond eind 2016 op het schoolplein, met een van de initiatiefnemers Wanne Roetemeijer. “Daarna was het lange tijd stil. Totdat Willem Stolwijk, bestuurslid van de Stichting Cultuurcentrum Driebergen, me belde met de vraag om in de bouwcommissie plaats te nemen. Ik zei meteen ja.”

Omdat hij het belangrijk vindt om tijd te hebben voor zichzelf en voor zijn gezin, werkt Peter vier dagen in zijn eigen bedrijf. “Die ene dag extra vul ik met vrijwillig werk of vrije tijd, net wat op dat moment het beste uitkomt. Nu gaan die uren voornamelijk naar de CultuurHoek.”

Steun voor maatschappelijke initiatieven  

In de jaren ’80 was Peter betrokken bij een soortgelijk maatschappelijk project: het Poortgebouw in Rotterdam. “Een monumentaal pand waarin lange tijd de Holland Amerika Lijn en het Havenbedrijf gevestigd waren. In 1980 werd het gekraakt en in 1984 kregen de krakers een huurcontract. Het pand moest daarvoor wel geschikt gemaakt worden voor bewoning. Daarin heb ik de krakers van destijds begeleid. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om dit soort initiatieven te steunen. Vandaar ik dat ik nu mijn medewerking aan de CultuurHoek verleen. Ik hoop straks als inwoner van Driebergen gebruik te maken van de faciliteiten en het culturele aanbod.”

Adviseur én klusser

“Aanvankelijk zou ik alleen adviseren vanuit de Bouwcommissie. Maar omdat zo’n groot project altijd extra handen kan gebruiken, ben ik nu ook ik vaste klusser in de klusgroep en voer ik onder andere het installatiewerk uit.” De ene keer is Peter een paar uur aanwezig, de andere keer werkt hij een hele dag op de CultuurHoek. “Het is wel meer dan ik had voorzien, dus ik ben niet zo vaak thuis als ik zou willen. Gelukkig heeft mijn vrouw ook haar handen vol, aan haar winkel Knot en Wol op de Dokter Hermansstraat. Ik heb de ruimte om dit te doen en geniet enorm van de vorderingen en de leuke contacten. Soms ben ik een beetje treurig omdat er naar mijn smaak te slordig met materiaal en gereedschap wordt omgegaan. Maar door het enthousiasme van iedereen en de potentie van het pand is het een feest om hieraan mee te werken.”