3 september 2023

Feestelijke Opening 2 september 2023

Cultuurhoek 2 september

Vandaag is het heerlijk weer en ook een mooie dag om officieel de Cultuurhoek te openen na zoveel jaren van inspanning om het te maken zoals het nu is. Heel wat uren van vrijwilligers zitten in de verbouwing van dit fraai gelegen gebouw op de Hoek van de Korte Dreef en de Engweg.

Zelf ben ik sinds dit jaar als vrijwilliger werkzaam bij de CultuurHoek en het voelde alsof ik een warm bad stapte.   Mijn auto zet ik iets verderop en als ik naar de CultuurHoek loop zie ik al drie mooie oldtimers staan, die zo meteen de eregasten gaan ophalen. Bij de ingang is het al gezellig druk, een kraampje met koffie of thee om het wachten te verzachten. Na diverse mensen gedag te hebben gezegd loop ik  een oude bekende tegen het lijf loop. “Wat doe jij hier?”  “Ik kom kijken naar de ateliers, want de laatste keer dat ik daar was, zag ik alleen maar duiven”.

Ons gesprek stokt, want uit het bovenraam komt de mededeling dat het feest gaat beginnen.

Hans Waaldijk, de verse voorzitter stelt zichzelf en burgemeester Naafs voor en om de Hoek horen we al de klanken van het Dweilorkest, gevolgd door de drie oldtimers. In de eerste twee zitten de eregasten Gea en Willeke Hoek, die even later door Hans gevraagd worden naar hun jeugdervaring in de garage. In de derde oldtimer zit Willem Stolwijk met een gouden gereedschapskist met daarin een gouden schaar en mes. De voorzitter stelt Willem voor en deze vertelt wat zijn “bescheiden” bijdrage is geweest aan het tot stand brengen van de plek die de CultuurHoek inneemt in de gemeente. Maar hij vestigt vooral de aandacht op het werk van de meer dan 160 vrijwilligers die meegeholpen hebben bij de verbouwing van het pand.

Het woord is aan burgemeester Naafs, die speciaal zijn vakantie in Zeeland onderbroken heeft om de CultuurHoek officieel te openen. Dit om te onderstrepen hoe belangrijk hij het vindt om een cultuurhuis te hebben in de gemeente. Als Hans aan het toegestroomde publiek vraagt om twee buren of vrienden mee te vragen naar de CultuurHoek, doet burgemeester Naafs er nog een schepje bovenop: “Neem zoveel mogelijk mensen mee”.

Willem Stolwijk overhandigt het gouden Stanley-mes aan de heer Naafs die het CH-doek voor de ingang doorsnijdt.

Als verrassing komen één voor één, in een mooie outfit, vier artiesten naar voren. Mirella, Bert, Roel en Gertrude zingen over hun passie en hebben zich daarnaar gekleed. Wat een creatieve mensen! Het lied nodigt iedereen naar binnen te komen naar de foyer, waar de feestcommissie heerlijke bubbels  als welkomstdrankje laat serveren.

Accordeonist Vieve maakt de sfeer compleet naast de expositie en doorlopende film ‘Opbouw van de CH’.

Het belooft een mooie dag te worden, vandaag 3 september als de deuren Wagenwijd opengaan voor alle inwoners van Driebergen en omgeving, maar ook voor ver daar buiten. Neem al je vrienden mee in dat warme bad en laat ze zien wat er in de CultuurHoek allemaal te doen is.

Sven Ras,  communicatiecommissie CultuurHoek